Napi Vásárhely

2017.már.27.
Írta: Napi Vásárhely

Utcahosszal nyerhet Lázár

Nagyjából egy év múlva megnyílnak a szavazókörök, újból országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. Véleményünk szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter legyőzhetetlen, biztosan nyerheti a kerületet.

lazar_janos.jpg

Lázár János 2014-ben a Csongrád megye 04. számú egyéni választókerület szavazatainak 43,57%-át szerezte meg a Fidesz-KDNP jelöltjeként. Második helyen a Jobbik színeiben induló Dr. Kiss Attila végzett, 24,78%-os eredménnyel. Ők ketten szinte biztosan összecsapnak egy év múlva is, a hírek szerint mindkét párt indítja jelöltjét az országgyűlési választáson. Személyes véleményünk alapján, nagyjából hasonló eredmény várható majd jövőre is.

Az előző kiírás végeredménye:

2014.png

Láthatóan fejlődik Hódmezővásárhely-Makó és a környező települések, azaz Lázár ígéretéhez híven külön szívügyének tekinti az országos politikai teendői mellett is a körzetet. Épül az elkerülőút, -a választásokig biztosan el is készül- ami nem csoda, ugyanis ez volt az egyik fő választási ígérete a kampányában. Ezen felül több beruházást is kilátásba helyezett, amik igencsak pozitív irányba terelhetik a várost a jövőben.

Pont került a Liget sori nyárfák ügyére

Hosszas huzavona után végül minden fát kivágtak a Kása-erdő szélén. A történet megosztotta az ott lakókat, akik még aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a megmentésükért.

20170320_131632.jpg

Tegnapi ottjártunkkor a munkások már több, mint a felénél tartottak a munkálatoknak. Ők összesen megközelítőleg 60 darab fát ültetnek a kivágottak helyére. A juharfák egyenként 2-2,5 méteresek, azaz pár éven belül már árnyékot is adhatnak. Mindez az érintett lakók kérése is volt, akik azt szerették volna, ha a nem balesetveszélyes fák megmentésre kerülnek.

Milliókat nyert Zoli Balázs nappalijában

Az RTL Klub Gyertek át! című műsor történetének egyik legmagasabb nyereményét hozta el a vásárhelyi Soós Zoltán.

gyertek_at.jpg

Egy csapatban: Hajdú Péter, Kiss Ramóna, Vadon Jani és Zoli

A Sebestyén Balázs által vezetett népszerű tévés vetélkedőben sztárok alkotnak egy civil játékossal egy-egy csapatot. A vásárhelyi fiatalember ellenfele, egy szintén a megyéből érkező, szegedi játékos volt, aki Hajós Andrással, Szabó Zsófival és Kabát Petivel játszott együtt. A két brigád közül végig jobbak voltak Vadon Janiék, így ők játszhattak a hárommilliós főnyereményért. A klasszikus körülírós feladatban végül kilenc szót tudtak a celebek kitalálni, ennek köszönhetően két és félmillió forinttal gazdagodott a hódmezővásárhelyi játékos.


A TV előtt értem szorítóknak, valamint a sok hozzászólás és üzenet íróinak köszönöm a szurkolást és gratulációt Hatalmas élmény volt ezekkel a csodás emberekkel ennyi időt együtt tölteni. Mindhárman megtettek minden tőlük telhetőt, hogy nyerjünk és hogy én a lehető legtöbb pénzt hozhassam haza. Elképesztőek voltak! A kamerák előtt nagy showmanek, a kulisszák mögött pedig remek emberek. Nagyon hálás vagyok nekik! - írta a győztes a
közösségi oldalán.

A sportban jártasaknak ismerős lehet a fiatalember, pár éve még a HFC női labdarúgóit pallérozta edzőként. Nemrégiben a Ferencvárosnál is szerencsét próbált, ám egy ideje már autó értékesítőként dolgozik Szegeden.

Mennyi is a pontos idő?

Hónapok, sőt évek óta nem a pontos időt mutatja az Újvárosi református templom órája. Nem perceket, sokkal többet késik, vagy siet. Pár éve még gyűjtést is szerveztek a rendbehozatalára.

sam_3436.jpg

A felvételünk 10:00-kor készült.

Előfordul, hogy mind a négy oldalán lévő szerkezet is egymástól teljesen eltérő időpontot jelez. A környéken élőknek is zavaró (a turistákról nem is beszélve), hisz aki az udvaráról rátekint, biztosan nem tud róla tájékozódni. Sokszor napról napra változik az, hogy mennyit siet, vagy késik, így még megjegyezni sem lehet azt, hogy korrigáljon az ember a mutatott időn.

Emlékeink szerint néhány éve gyűjtés is volt az óra lapjainak rendbehozatalára, mert az évek és a rozsda igencsak kifogott akkorra rajta. A felújítás sikerült, viszont nem ártana ha esetlegesen az óramű a rossz, azt is megcsináltatni.

Hivatalosan vége a télnek

A hétvégén rendezték meg Mohácson a hungarikumnak számító busójárást. A 2009-től az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján szereplő eseménnyel zárult le véglegesen a téli időszak.

sam_4243.JPG

A mohácsi kompról a Dunába helyezték a koporsót.

Az idén hatnapos farsangi rendezvényen mi is részt vettünk, több tízezer látogató mellett. Három napon át vendégeskedtünk a Baranya megyei városban, barátaink meghívásának köszönhetően. Pécsi túránk (ami szerintünk az egyik legszebb magyar város) mellett, igyekeztünk minél többet látni a téltemető rendezvényből.

sam_3930.JPG

Ilyen az, amikor a cikk írójából busó válik, de csak a kipróbálás végett.

Eljutottunk a dunai átkelésre, ahol csónakokkal érkeztek meg a busók, sokac lányok kíséretében. Mint megtudtuk, ez egy roppant veszélyes művelet, ugyanis ha valaki véletlenül a vízbe esne, a bunda egyből lehúzná. Nem is csodáltuk, hogy nagyjából egy tucatnyi csónakos evezett át, minden bizonnyal a legfelkészültebbek, rendőrcsónakos biztosítás mellett. Ezután a felvonulást tekintettük meg, ahol több, mint ezer maskarást vehettünk szemügyre.

sam_4167.JPG

A főtéri máglyagyújtást nem, viszont előtte a telet jelképező koporsó vízre bocsátását még megtekintettük. Nagy üdvrivalgás fogadta, ahogyan az emberek előtt úszott a vízen.

Összességében elmondhatjuk, hogy "irigyek" vagyunk e népcsoport hagyományára, mindarra, ahogyan ők ápolják a szokásaikat. Ez egy igazi társasági esemény, ami a mai rohanó világban sajnos egyre kevesebb helyen jellemző.

Megtudtuk:

Busók csak férfiak lehetnek, de ha netalán nő öltözik a jelmezbe, elvárt, hogy ne derüljön ki. A rendezvényen busócsoportok vesznek részt, akik egész évben összetartó közösséget alkotnak, magukat busótársadalomnak is nevezik. Egy busóruha nagyjából százezer forintba kerül, de sokan maguknak készítik el, van, aki minden évben másik álarcot húz.